Ik wil mijn domeinnaam verhuizen: wat moet ik doen?

Ik wil mijn domeinnaam verhuizen: wat moet ik doen?

Computer

Verkopen of leads genereren? Wat het doel van je website ook is, uiteindelijk wil je zoveel mogelijk relevante bezoekers. Zoekmachine optimalisatie speelt een belangrijke rol bij het genereren van het internetverkeer naar jouw website. Een domeinnaam is één van de middelen die je helpen bij SEO en een goede positie in zoekresultaten te krijgen. In dit artikel kan je lezen hoe je eenvoudig je domeinnaam kan verhuizen en waar je op moet letten als je je domeinnaam gaat verhuizen.

Domeinnaam verhuizen in een aantal stappen

Je kan je domeinnaam  naar een andere hostingprovider in een aantal stappen.

Stap 1: Kies een nieuwe hostingprovider

Voordat je deze stap maakt is het verstandig om je van te voren goed in te lezen over de verschillende hostingproviders. Controleer van iedere provider de domeinkosten en eventuele andere belangrijke aspecten.

Stap 2: Vraag een verhuistoken op bij je huidige hostingprovider

Je huidige hostingprovider beschikt over een token (uniek identificatienummer) dat je nodig hebt voor de verhuizing van je domeinnaam. Ga bij je hostingprovider na hoe je de verhuistoken kunt aanvragen, dit verschilt namelijk per hostingprovider. De hostingprovider is verplicht om binnen vijf dagen na je aanvraag de token aan je over te dragen.

Stap 3: Geef je nieuwe hostingsprovider de verhuisopdracht

Na bovenstaande stappen geeft je je nieuwe hostingprovider de opdracht om jouw domeinnaam te verhuizen. Je geeft de token, die je ontvangen hebt van je oude hostingprovider, door aan je nieuwe provider. Hierdoor kan de verhuizing in gang gezet worden.

Stap 4: Wacht op akkoord van je nieuwe hostingsprovider

Als je nieuwe hostingprovider de verhuisaanvraag in goede orde heeft ontvangen, voeren zij de verhuizing direct door.

Misverstanden over het verhuizen van je domeinnaam

Tijdens of na het verhuizen van je domeinnaam is het mogelijk dat je tegen problemen aanloopt die je van te voren niet voorzien had. Een aantal van deze onvoorziene problemen hebben we voor jou op een rijtje gezet, zodat je hier vooraf rekening mee kan houden.

Verhuist mijn website automatisch mee?

Zodra je je domeinnaam verhuist, dan wordt alleen het adres overgezet. Je website, email en andere data worden daarbij dus niet meegenomen. De andere verhuizingen zou je dus nog los moeten aanvragen.

Moeten mijn domein en website tegelijk worden verhuisd?

Het zou natuurlijk fijn zijn als alles in één keer kan worden verhuist. Het kan voorkomen dat het tegelijk overzetten niet lukt, omdat er extra tijd in gaat zitten. Het is in dat geval mogelijk om alvast met het hostingpakket aan de slag te gaan, voordat de domeinnaam naar het pakket verwijst. Het is dus niet verplicht om je domeinnaam en website tegelijk te verhuizen.

Moet ik verhuizen op de dag dat mijn contract afloopt?

Wanneer je naast je domeinnaam ook je website wilt mee verhuizen, zal dit extra tijd in beslag nemen. Het is in deze situatie wel het makkelijkst als je nog toegang hebt tot je oude provider, zodat je de laatste dingen nog kan regelen. Het is dus niet slim om je domeinnaam pas om de dag dat je contract afloopt te verhuizen.

Hans