Welke keuzes heb je bij het kopen van een printer?

Welke keuzes heb je bij het kopen van een printer?

Uit een onderzoek is gebleken dat Nederlandse bedrijven gemiddeld 9 printers in huis hebben die ongeveer 13.500 afdrukken maken. Wij maken dus nog steeds veel gebruik van de printer. Welke printer is nou eigenlijk het beste voor uw bedrijf, dat is afhankelijk van meerdere factoren.

Verschil tussen een inkjet- en laserprinter?

De meeste mensen thuis schaffen een inkjetprinter aan, mede doordat deze relatief goedkoop zijn en omdat ze voldoen aan de standaard gebruikseisen thuis. Wat zijn nou de grootste verschillen tussen beide soorten printers?

  • Snelheid: in principe is een inkjetprinter langzamer dan een laserprinter, echter heeft de inkjetprinter de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Tegenwoordig halen de uitgebreidere apparaten makkelijk een printsnelheid van 75 pagina’s per minuut. Ook zijn inkjetprinters milieuvriendelijker als u kijkt naar het verpakkingsmateriaal dat om de cartridge zit.
  • Aantal afdrukken: doordat laserprinters gebruik maken van een lasertechniek is de snelheid van deze printers hoger dan van een inkjetprinter, namelijk tot 100 pagina’s per minuut. Echter zit er wel een groot verschil in het aanbevolen aantal prints per maand. Een inkjetprinter haalt ongeveer 7.500 aanbevolen pagina’s per maand terwijl een laserprinter tot 50.000 prints per maand aan kan
  • Kleur: een inkjet printer kan in principe hogere resolutie afbeeldingen printen, ook de kleuren zullen mooier zijn, echter is ook hierbij de laserprinter een flinke inhaalslag aan het maken.

Moet de printer nog meer kunnen?

Veel printers hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om te kopiëren of om te scannen, deze printers noemen we multifunctionele printers (MFP). Buiten printen, kopiëren en scannen hebben deze printers ook meer communicatiemogelijkheden. Denk aan faxen, e-mailen, draadloos printen vanaf zowel een PC als mobiele apparaten. Denk er goed over na hoe en waar u de printer allemaal voor gaat gebruiken, het is namelijk zonde voor uw geld als u een dure printer koopt die alles kan als u alleen maar print. Ook heeft u voornamelijk de keuze tussen A3 en A4 printers, ook dit is weer afhankelijk van het bedrijf.

Print je ook in kleur?

De prijs van een kleurenprint kan tien keer hoger zijn dan die van een zwart-wit print, aangezien een kleurenprint gebruik maakt van alle drie de kleuren. Als u alleen maar teksten print heeft u deze mogelijkheid dus niet nodig. Bedrijven die deze mogelijkheid wel nodig hebben, bijvoorbeeld grafische bedrijven of bedrijven die veel rapporten in kleur willen printen. Voor deze bedrijven is een A3 laserprinter kleur een prima optie.

Hans