Transportbanden in de landbouw

Transportbanden in de landbouw

Transportbanden worden al vele jaren voor veel verschillende doeleinden gebruikt, ze komen ontzettend veel voor in fabrieken om materialen of grondstoffen te vervoeren en je ziet ze ook veel bij kolencentrales. Transportbanden vind je tegenwoordig ook veel terug in de agrarische sector, waar worden ze hier nou voor gebruikt?

De bedrijfsvoering is veel meer geïndustrialiseerd

De laatste decennia zijn er veel vormen van automatisering en mechanisatie in de agrarische sector bijgekomen, wat ten goede is gegaan aan de snelheid van het transporteren wat weer effect heeft op het totale rendement van een landbouwbedrijf. Transportbanden spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling, deze zijn namelijk zeer geschikt op de processtroom flink te versnellen. Transportbanden worden ook veel gekoppeld aan andere machines, onder andere de volgende:

 • Sorteermachines
 • Inschuurlijnen
 • Rooimachines
 • Plukmachines
 • Kluitenscheiders
 • Hallenvullers

Er zijn specifieke eisen

Niet elke soort transportband is geschikt om in de agrarische sector te gebruiken, er zijn een aantal specifieke eisen waar de transportbanden aan moeten voldoen. Ze moet de transportband zelf van kunststof gemaakt zijn en moeten ze geschikt zijn om zware ladingen te vervoeren. Verder moeten ze ook goed bestand zijn tegen vervuilende omstandigheden, vocht en moet er regelmatig onderhoud gepleegd worden. Er zijn verder nog een aantal kernwoorden waar ze aan moeten voldoen.

 • Het hebben van kleine rol diameters en hogere bandsnelheden om efficiënter te kunnen distribueren.
 • Internationale normeringen en eisen
 • Bestand tegen UV en chemische conserveermiddelen.
 • Het tegengaan van schimmelvorming en vuil hechting.
 • Slijtvastheid

Het kopen van tweedehands transportbanden

Steeds meer agrarische bedrijven maken gebruik van transportbanden om de efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren, omdat de aanschafkosten van een nieuwe transportband of andere landbouwmachines relatief hoog is, wordt er veel gehandeld in tweedehands machines. Wil jij een transportband kopen? Dan is het belangrijk dat je ook goed op de bovenstaande eisen let, het is immers zeer belangrijk dat de voedselveiligheid niet in gevaar wordt gebracht, ook al gaat het nu nog om voornamelijk onbewerkte producten. Voedselveiligheid is iets waar steeds strenger op gelet wordt, de boetes die uitgeschreven kunnen worden als hier niet goed aan gehouden wordt kunnen zeer hoog zijn. Gelukkig zijn er in Nederland en ook in het buitenland veel bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Vaak worden de machines door hun opgekocht en ook weer helemaal klaargemaakt om weer veilig gebruikt te worden. De prijzen die betaald worden voor deze tweedehands machines liggen vaak ook een heel stuk lager dan de nieuwe apparaten.

Hans