Tips bij het kiezen van de juiste motorhelm

Tips bij het kiezen van de juiste motorhelm

De motorhelm is de meest essentiële gear van een motorrijder. De helm is onder ander essentieel voor de bescherming van je hoofd en nek, maar ook om je gezicht te beschermen tijdens het rijden zodat er geen vliegen of andere beestjes je gezicht kunnen belemmeren. We helpen in dit artikel bij het kiezen van de juiste motorhelm.

Verschillende soorten motorhelmen

Bij motorhelmen wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten motorhelmen. Dit is een integraalhelm, systeemhelm en jethelm.

  • Integraalhelm: Dit is een helm die uit een geheel bestaat en verder niet kunt open of dichtklappen.
  • Systeemhelm: De systeemhelm is net als de integraalhelm een helm die het volledige gezicht kan beschermen. Het verschil hierbij is dat deze niet uit een geheel bestaat, maar tevens een opklapbare kinbak heeft, waardoor je met deze helm open en dicht kunt rijden.
  • Jethelm: De jethelm wordt vaak ook wel een potje of pothelm genoemd. Dit is echter geen helm die het volledige gezicht beschermd. Hierbij wordt de onderkant van het gezicht niet beschermd.

Motorhelm bij jouw eigen rijstijl

Wanneer je twijfelt bij het kiezen van het type motorhelm, kijk dan naar je eigen rijstijl. Zo is een integraalhelm ontwikkeld voor een sportmotor waar je vooral voorovergebogen zal zitten, terwijl je voor een tourmotor weer veel beter een jethelm kunt nemen. Deze wordt tevens vaak geassocieerd met Harley rijders. Het gevaar van een jethelm is echter dat je minder goed beschermt bent bij een val.

Verschillende pasvormen

De pasvorm van de helm is een van de belangrijkste aspecten van de helm. Wanneer je de helm draagt moet deze natuurlijk lekker zitten, net zoals ook je schoenen lekker moeten zitten. Daarnaast wordt er gekeken naar verschillende looks. De ene helm is bijvoorbeeld meer gemaakt voor iemand met een ovale hoofd denk hierbij aan de Shoei GT Air 2 of de motorhelmen van Schuberth.

Hans