De meest gemaakte overtredingen met een drone

De meest gemaakte overtredingen met een drone

Heb jij wel eens een drone boven je hoofd zien vliegen? Grote kans dat de ‘piloot’ in overtreding was. Wat mag je nu eigenlijk wel en niet met drones? En wat zijn de meest gemaakte overtredingen?

Gevaarlijk

Als je wilt gaan vliegen is het belangrijk om goed de regels voor het gebruik van drones door particulieren te kennen. Dat voorkomt niet alleen dat je boetes kunt krijgen, het gaat ook gevaarlijke situaties tegen.

De overtreding die je het meest terugziet in het nieuws, is het vliegen met drones in de buurt van een vliegveld. Een behoorlijk gevaarlijke overtreding, waar hard tegen wordt opgetreden. Je denkt misschien ‘ach, hoe gevaarlijk kan mijn kleine drone nu zijn voor zo’n enorm groot vliegtuig’. Behoorlijk gevaarlijk! Een vliegtuig heeft een hoge snelheid en is gemaakt van zo dun mogelijk materiaal, zodat hij licht blijft en makkelijk de lucht in kan. Botst een vliegtuig op hoge snelheid met een ander object, kan dit een enorme impact geven. Er kunnen zelfs gaten in het vliegtuig ontstaan, wat een vliegramp tot gevolg kan hebben. En zelfs als drones een vliegtuig niet raken kan het gevaarlijk zijn om in de buurt van een vliegtuig rond te vliegen; piloten hebben wel andere zaken om op te letten dan jouw drone.

Vlieg dus nooit in de buurt van een vliegveld, maar ook niet op aanvliegroutes waar de vliegtuigen al laag vliegen. De overheid heeft speciaal hiervoor no-fly zones aangegeven. Houd je hieraan, voor ieders veiligheid.

Privacy

Een minder gevaarlijke overtreding, maar ook nog steeds strafbaar, is het vanuit de lucht filmen van mensen die hier niet van op de hoogte zijn, en er ook geen toestemming voor hebben gegeven. Dit is strafbaar in verband met de privacywetgeving. Let hier dus goed op, en film alleen mensen die je dit hebt laten weten en die er ook geen probleem mee hebben.

Het is sowieso niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen. Zie je een drone voorbijvliegen tijdens een festival? Tenzij hij van de politie of de organisatie is, en er toestemming voor is, is dit dus hartstikke strafbaar. Toch lijken veel mensen deze regel niet te kennen.

Een Mavic 2 Pro drone is makkelijk te bedienen, en hij kan ook flinke afstanden afleggen. Dat betekent echter nog niet dat je hem niet in de gaten hoeft te houden. Een andere veelgemaakte overtreding is het niet continue kunnen zien van je drones of andere vliegende objecten. Mag niet! Je moet ze altijd in het zicht houden. Wel zo veilig voor anderen, voor jou, en voor je drone. Je wilt tenslotte niet dat je kostbare Mavic 2 Pro in de verkeerde handen terechtkomt…

Hans