Kleefmagneet

Kleefmagneet

Een voorziening waarmee een deur automatisch open of automatisch dicht mee gehouden wordt. De nieuwe elektronische vergrendeling van deuren is de kleefmagneet. Deze magneet bestaat uit twee delen, namelijk een spoel (magneet) en een ankerplaat. Wanneer er contact ontstaat tussen deze twee delen vergrendeld de kleefmagneet. Het ontgrendelen gebeurd door het uitschakelen van de voedingsspanning. Er wordt steeds vaker gekozen voor een kleefmagneet in een deur. Het is een veilig systeem en praktisch. Er zijn verschillende uitvoeringen van het systeem.

Magnetische werking

De werking van de kleefmagneet, of deurmagneet, is elektrisch. Het werkt op elektriciteit, daarom is het een elektromagneet. Het magnetische veld wordt opgewekt door elektriciteit. En dit zorgt ervoor dat de deur open of dicht gehouden wordt. Eerder werd al genoemd dat een kleefmagneet uit twee delen bestaat, de spoel en ankerplaat. De ankerplaat is een stuk staal, waaraan de spoel met magnetische werking blijft plakken als het ware. De ankerplaat is het deel dat op de deur of het bewegende deel wordt geplaatst. De spoel wordt op het andere deel, dus de muur of het kozijn geplaatst. Op de muur om de deur open te houden en het kozijn om de deur dicht te houden.

Een deur open houden met een kleefmagneet wordt vooral gebruikt in grote gebouwen en bedrijven, hier lopen veel mensen en zo hoeft iedereen niet continu de deur te openen. Als de elektriciteit wordt uitgeschakeld vallen de deuren vanzelf dicht. Dit is handig voor in de nacht of tijdens een brandalarm.

Een deur dicht houden met kleefmagneet zie je veel terug bij nooddeuren of extra beveiliging van deuren.. Een nooddeur dient tijdens ‘gewone’ dagen vergrendeld te zijn, als de uitgang bij nood gebruikt moet worden zal de stroom worden uitgeschakeld van de kleefmagneet en zal de deur open gemaakt kunnen worden. Soms heeft een gebouw of huis extra beveiliging nodig, dit kan geregeld worden met een kleefmagneet.

Het plaatsen

Een kleefmagneet plaatsen is niet het makkelijkste klusje. De spoel en de ankerplaat moeten precies op elkaar passen en op de juiste plek zitten. Het plaatsen van de magneet kan door iemand anders gedaan worden, maar ook zelf. Door een blog met instructies te volgen moet dit lukken!

Een kleefmagneet kopen

Een kleefmagneet is waarschijnlijk niet iets wat je dagelijks aanschaft. Het kopen van de juiste is misschien een uitdaging. Met wat hulp is dit snel geregeld. Er zijn een aantal uitvoeringen en functies binnen de kleefmagneten. Zo zijn er kleefmagneten speciaal voor binnen- of buitengebruik. De functie daarvan spreekt voor zich. Kleefmagneten met 12v en kleefmagneten met 24v. Het verschil tussen deze twee is de sterkte van de magneet. Dan zijn er natuurlijk openhoudmagneten, die gebruikt kunnen worden voor het openhouden van deuren (zoals eerder genoemd). Standaard kleefmagneten, die gebruikt kunnen worden om deuren dicht te houden, in verschillende uitvoeringen. En shearlock, dit is een extra sterke magneet, die nodig is bij grotere en zwaardere deuren etc. Er zijn dus een flink aantal kleefmagneten te vinden, zodat voor elke deur de juiste kleefmagneet te vinden is. Om erachter te komen welke kleefmagneet geschikt is voor de deur, kan hulp van specialisten worden ingeschakeld en gekeken worden bij de productinformatie.

Hans