Hier moet je rekening mee houden in een horecakeuken

Hier moet je rekening mee houden in een horecakeuken

Heb je een eigen horeca onderneming? Dan is de keuken een heel belangrijk aspect. Het is niet zomaar een keuken waar je af en toe een gerecht kookt, maar het is een plek waar fijn, hygiënisch en efficiënt moet kunnen worden gewerkt. Om dit te realiseren moet er goed worden nagedacht over de inrichting van de keuken. Het is namelijk zonde als achteraf blijkt dat bepaalde horeca apparatuur, zoals de koelkast toch beter op een andere plek had kunnen zetten, of dat je eigenlijk te weinig werkruimte hebt. Deze dingen kunnen het werkplezier van de koks behoorlijk in de weg staan, en dat wil je natuurlijk niet! Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waar je rekening mee moet houden in een horecakeuken.

Materialen en apparatuur

Om de hygiëne in je horecakeuken te waarborgen, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste materialen. Roestvrij staal is makkelijk te reinigen en roest niet. Ook over de apparatuur moet goed worden nagedacht. Het is afhankelijk van het soort restaurant welke apparatuur je allemaal nodig hebt, en hoeveel capaciteit er benodigd is. Een horeca koelkast, bakplaten, schilmachines, warmhoudvitrines, ovens en blenders, er is van alles verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat je fijn en efficiënt kunt werken in je horecakeuken. Denk dus van tevoren goed na wat jij allemaal nodig hebt en welke capaciteit nodig is. Op basis hiervan kan er een plan worden opgesteld, zodat jouw keuken handig zal worden ingericht.

Afzuiging

Ook de afzuiging mag niet worden vergeten in een horecakeuken. Voor het personeel is het namelijk helemaal niet fijn om te werken in smerige luchtjes, en voor de gasten is dit natuurlijk ook geen pretje. Zorg daarom voor een sterke afzuiging die alle ongezonde, nare luchtjes doet verdwijnen.

Schoonmaken en hygiëne

Een horecakeuken moet vanzelfsprekend hygiënisch schoon zijn. En dat doe je door goed schoon te maken, maar ook door gebruik te maken van materialen die je goed kunt schoonmaken en onderhouden. Ook moet er voldoende werkruimte zijn om hygiënisch te kunnen blijven werken. Verder mogen ook de gelegenheden om handen te wassen niet worden vergeten. Om een horecakeuken goed schoon te maken, moet je eerst ruimte maken om te kunnen schoonmaken. Alle spullen die moeten worden schoongemaakt verzamel je, waarna je de vuile vaat afspoelt. Ook kun je de grove resten van werktafel en apparatuur halen en de vloeren vegen. Daarna kun je beginnen met het echte schoonmaakwerk.

Hans